En høytid for hygge og gode tradisjoner, ja. Men også for overforbruk og sløsing med ressurser. Det kan vi gjøre noe med!
Her er 17 gode tips inn i julehøytida, satt sammen av våre venner i sortere.no
1. Slukk lyset og tenn svanemerkede stearinlys:
Svanemerkede stearinlys er laget av fornybare råvarer (ikke olje, slik parafinlys er), og bidrar ikke til økte klimagassutslipp. Hvis hele Norges forbruk av stearinlys hadde vært svanemerket, ville vi kuttet like mye CO2 utslipp som om vi hadde fjernet 21 000 biler fra veiene.
2. Drikk vann fra springen:
I 2014 drakk nordmenn over 92 millioner liter vann fra flaske, dette til tross for at det er ingen kvalitetsforskjell på spring- og flaskevann. Drikk vann fra springen, det er best for miljøet og smaker like godt.
3. Velg juleprodukter uten palmeolje:
Hvert år avskoges enorme regnskogsområder for å tilrettelegge for produksjon av palmeolje. Dette fører videre til store klimagassutslipp, en reduksjon av det biologiske mangfoldet og til at urbefolkninger fortrenges. Vær derfor bevisst og velg produkter uten palmeolje når du handler inn mat til jul.
4. Pakk inn julegavene med miljøvennlig papir:
Det finnes knapt noe som har like kort brukstid som gavepapir. Hver jul bruker vi over 60 000 kilometer gavepapir. Glansfullt gavepapir kastes i restavfallet. Årsaken er at papiret inneholder mye fargestoff og leire, og egner seg derfor ikke til gjenvinning. Pakk heller inn julegavene med gråpapir eller avispapir. Gavene blir vel så fine, og papiret kan kildesorteres med papiret på slutten av julekvelden. Gavebånd lages stort sett av plast – et ikke fornybart råstoff, så dropp gjerne båndet eller bruk hyssing som kan brukes flere ganger. Sjekk www.sortere.no om du er usikker på hvilken ordning som gjelder der du bor.
5. Gi julegaver uten mikroplast:
Alt fra ansiktsskrubb til tannpasta kan inneholde mikroplast, ørsmå plastpartikler som skylles ut i havet. Her trekker mikroplasten til seg miljøgifter som videre havner i sjødyr og fugler som spiser mye av plasten som flyter rundt. Etterhvert ender miljøgiftene opp i våre kropper ettersom vi spiser både fisk og sjødyr. Unngå derfor produkter med mikroplast. Tomme kosmetikkflasker sorterer du enten som plast- eller glassemballasje.
6. Ta en kjøttfri dag i jula:
I jula skal vi selvfølgelig kose oss litt ekstra, men det kan likevel være fint med et vegetarisk pusterom i kjøttfesten. Hva vi legger på tallerkenen påvirker både vår egen og jordens helse. I følge Framtiden i våre hender vil vi spare utslipp tilsvarende 360.000 biler hvis alle nordmenn innfører én vegetardag i uken! Kanskje kjøttfri mandag er et fint forsett å ha for neste år?
7. Fyr riktig i peisen
Riktig vedfyring gir mindre sot og forurensing, mer varme og mindre risiko for pipebrann. Trikset er å bruke tørr ved, stable i en firkant, tenne fra toppen og ha godt med trekk. Papp, kartong og papir gir lite energi i ovnen, men gjør større nytte i papirgjenvinningen. Da får de nytt liv som nye produkter. Ikke fyr med kartong og gavepapir i peisen, dette gir ekstra mye aske, mye lokal forurensning og lite varme.
8. Bruk handlenett eller brukte poser når du handler til jul:
Visste du at vi nordmenn bruker ca. 200 plastposer hver i året? Det er mye! Plastposer er ressurskrevende å produsere. I tillegg tar det mellom 10 og 100 år å bryte ned en plastpose som havner i naturen. De totale utslippene som følge av nordmenns forbruk av plastposer utgjør ca 80 000 tonn CO2. Si derfor nei til poser du ikke trenger, og ta med deg handlenett eller brukte poser når du gjør julehandelen.
9. Planlegge matinnkjøp og unngå for store porsjoner:
Ta med handleliste når du handler mat og godsaker til jul. Planlegg julens menyer slik at noen av råvarene passer i flere retter. Det sikrer at du får spist opp maten du har kjøpt inn. Lag mat i passe mengder og porsjoner. Ser du at det blir mye rester kan du lage en fin restelunsj eller restemiddag.
10. Bruk juleantrekket fra i fjor, eller bytt med venner:
Det er ikke nødvendig å kjøpe nye antrekk bare for å ha noe nytt til jul. Ta heller fram en gammel favoritt fra skapet, eller hør om noen venner har lyst til å bytte noen plagg med deg. Det er både bra for miljøet og lommeboken.
LES MER: Kaster du batterier i restavfallet? Det må du bare slutte med!
11. Spis restemat i romjula:
Romjula er en fin tid å spise restemat. Da får du både oversikt i kjøleskapet og brukt opp matrester. Vi kaster i gjennomsnitt 42 kg mat hver i året. Det vil si at hver femte handlepose går rett i søpla. Å planlegge innkjøp og spise opp maten er enkle tiltak du kan gjøre for å unngå matsvinn.
Få flere tips til å unngå matsvinn på ingenmatåmiste.no
12. Gjenvinn alt av glassflasker og metallbokser
Det ingen har bruk for lenger kan bli til noe nytt! Festen er ikke over for tomme flasker og bokser uten pantemerke. Sorterer du disse som glass- og metallemballasje, blir de råstoff til nye produkter. Sjekk www.sortere.no om du lurer på hvordan du kildesorterer der du bor.
13. Lag ønskeliste til jul:
Når julegaven er noe du faktisk har ønsket deg, så er det mindre sjanse for at gaven blir byttet, kastet eller liggende ubrukt. Folk blir stadig mer kresne til hva de ønsker seg til jul, så det lønner seg å finne ut av hva folk faktisk vil ha. På den måten unngår du å sløse med penger og verdifulle ressurser.
14. Kildesorter på julekvelden:
Det oppstår mye avfall når julegavene åpnes. Sett fram ulike poser til papir, plastemballasje og restavfall, så dere kan kildesortere avfallet etterhvert som gavene åpnes. Velg gjerne en person som passer på at avfallet havner i rett pose.
15. Spleise på julegaver:
I stedet for å kjøpe små, tilfeldige gaver til hverandre, kan det lønne seg at alle som skal gi gave til samme person spleiser. På den måten kan hver og en få en skikkelig gave som han eller hun virkelig ønsker seg. Husk å spørre om ønskeliste før dere kjøper gaven, så er dere sikre på at den faller i smak.
16. Lever juletreet til innsamling:
Leverer du inn ditt gamle juletre til kommunens hente- eller innleveringsordning, så kan treet bli omdannet til ny jord eller miljøvennlig drivstoff. Alle kommuner har en ordning der de enten henter juletrær på et hentepunkt, eller har tilbud om innlevering av juletrær på en gjenbruksstasjon. Sjekk nettsidene deres eller ta en telefon til renovasjonsselskapet for å høre når og hvor innsamling av juletrær finner sted i din kommune. Å brenne juletreet i peisen kan være brannfarlig. Barnåler inneholder nemlig olje som gjør at de brenner ganske mye friskere enn vanlig ved.
Gi miljøvennlige julegaver
Miljøvennlige gaver kan være, klippekort på tjenester, ting du selv har hatt, men ikke trenger mer, kulturelle opplevelser eller kanskje et miljøvennlig transportmiddel. Det finnes også mange butikker som selger varer som er fremstilt på en miljøvennlig måte.