Rydd vei for renovatørene! 1

Gavepapir er ikke bare gavepapir

Snart skal 60 0000 kilometer julepapir og enda mer gavebånd kastes i restavfallet. Må det virkelig være sånn? 

Ifølge Fremtiden i våre hender bruker vi ca. 60 000 kilometer julepapir hvert år. Det tilsvarer ca. 2.700 tonn med papir som inneholder så mye fargestoffer, leire og miljøstoffer at det ikke kan gjenvinnes, men må kastes i restavfall. Gavebånd er ofte heller ikke gjenvinnbart, siden det stort sett lages av plast. Samtidig finnes det få ting som har så kort brukstid som julegavepapir.  Hva gjør vi med dette? 

Fyre med glanset gavepapir? 

Nei og nei. Å fyre med julepapir er ikke å anbefale. Røyken er ikke bra for lokalmiljøet og sotpartiklene er plagsomme for astmatikere. Dessuten gir gavepapir lite varme når det brennes, og sot øker faren for pipebrann. 

Velg gavepapir som kan gjenvinnes!

Rent gråpapir, ofte kalt kraftpapir, regnes som papir, og kan alltid gjenvinnes.  Dette er som oftest brunt og selges i både matbutikker og andre steder, selv om det kan være litt vanskelig å få øye på. Også gråpapir med julemotiv på kan gjenvinnes. Det finnes også gavepapir som er laget av resirkulert papir, men dette papiret kan ikke nødvendigvis gjenvinnes på nytt.

Spør betjeningen i butikkene

Det er helt greit å spørre betjeningen på en høflig måte om de har gjenvinnbart julepapir når de skal pakke inn gaven din. Om de ikke har det, har du hvert fall sørget for å sette temaet på agendaen. Er vi heldige tar de ansatte opp tråden med ledelsen, slik at det kan bli en forandring til neste år. Forbrukermakt virker! 

Bruk det du har. 

Esker, papirposer og gråpapir kan med litt kreativ dekor, bli en personlig og vakker innpakning. Har du allerede fått en gave med fint gavepapir kan du ta vare på det og bruke det om igjen. Fine magasin- sider og plakater kan også bli fint gavepapir. Stoffrester kan bli stoffposer som gavene puttes i, med hyssing rundt. Husk også å velg gavebånd som kan gjenvinnes. De fleste gavebånd er i dag laget av plast. 

Gi bort opplevelser og tjenester

Da sparer du både miljøet for gavepapir og verden fra gjenstanden inni. Om du gir bort frukt eller vin, trenger kanskje ikke gaven mer enn et silkebånd og et kort.