Her kommer noen ord om den sjokkerende mengden mat som kastes i jula, og hvordan du kan forhindre det.
Jula er hygge og glede, men det er også skyhøye matutgifter og sprengfulle kjøleskap og avfallsbeholdere. Slik bør det ikke være. I en verden hvor 900 millioner mennesker ikke har mat nok til å spise seg mett, og hvor matsvinn utgjør en av jordas største miljøtrusler, får du her våre beste tips for å redusere matsvinn i jula.
Derfor kaster vi mye mat i jula
Problemet med matsvinn øker som kjent rundt juletider. Mange av årsakene er de samme som ellers i året: Vi handler for mye, lagrer feil, planlegger innkjøpene for dårlig og følger datomerkingen slavisk. Det finnes likevel noen enkeltårsaker til matsvinn som er unike for jula. Her er de, kombinert med noen gode tips til hvordan du kan gjøre noe med det.
Brudd på hverdagsrutiner
Brudd på hverdagsrutiner er en viktig årsak til julematsvinn. Høytiden gjør at vi går bort fra våre vanlige handlevaner. La oss si at du skal ha storfamilien på julemiddag. Du har ambisjoner om å lage tidenes beste og koseligste julemiddag, og går inn for å glede små og store med et bugnende bord hvor alle kan forsyne seg både en og tre ganger med sin favorittmat. Men vent litt. Ble all maten spist? Eller hjemsøker julerestene kjøleskap, skuffer og skap i dagevis- før de likevel havner i søpla?
Planlegg julemenyen godt
Å være redd for å ha for lite mat i julen er nok så vanlig, selv om vi jo alle innerst inne vet at matmangel neppe kommer til å seile opp som noe stort problem. Det er helt greit å kose seg med ekstra mye snacks og god mat i høytiden, men det er ingen vits i å overdrive! Kommer det fire gjester, trenger du ikke å lage mat til åtte. Undersøk hva du har i kjøleskapet og fryseren fra før, tenk over hvor mange dere kommer til å være, og lag en god, balansert handleliste.
Julebutikkene har ikke stengt helt til påske
En annen viktig årsak til julematsvinn er endrede åpningstider i butikkene. Hvem har ikke sprenghandlet for å kompensere for julestengte butikker? Faktum er et det faktisk bare er snakk om et par dager julestengt, og at det fint går an å handle inn det du eventuelt mangler i romjula.
Følg med i kjøleskapet og lag herlig restemat
Kalde ribbebiter, pinnekjøtt og kveite er et perfekt utgangspunkt for å lage deilige romjulsretter. Hold nøye øye med den ekstra maten i kjøleskapet, vær oppmerksom på når den må spises og frys ned det du vet du ikke kommer til å ha lyst på en stund. Det finnes mange nettsteder med herlige restematoppskrifter. Sjekk for eksempel restemat.no. Har du ikke plass til mer restemat? Gi bort eller la gjestene ta med seg noe av maten hjem.