20 trondheimsfamilier kjemper akkurat nå om byens ære i årets plastutfordring. I fjor var det nemlig nettopp Trondheim som stakk av med seieren i plastutfordringen.
Ellen M. E. Lundring
Familien Raanes Samuelsen på Heimdal er ikke så opptatt av å vinne, så lenge de lærer av utfordringen.
– Målet er rett og slett å bli flinkere, for det er jo alltid rom for forbedring, sier Linda Raanes Samuelsen.
Sammen med mannen Remy og sønnen Birk på 3 år utgjør de laget NoPlastic. Etter å ha tenkt mye på hvordan de kan kutte plast i mange år, både ved å resirkulere rett, kjøpe produkter uten plast og med lite eller ingen plastemballasje, var tiden nå inne for å ta grep på alvor.
– Vi synes det er gøy med en utfordring i ny og ne, pluss at når det dukker opp slike utfordringer så føler vi at vi får et økt fokus på plastforbruket, sier Linda.
Skal redusere plastforbruk og -forsøpling
I to uker skal deltakere i 13 norske kommuner logge sine plastreduserende aktiviteter i en web-app. Web-appen leveres av trondheimbedriften Ducky og fungerer slik at deltakerne får poeng for hver aktivitet de gjennomfører som er med på å redusere plastforbruket. Det kan være alt fra å si nei til unødvendig plast og bruke flerbruksflaske til å få idrettslaget til å ta grep mot gummigranulat og få noen man kjenner til å gjøre plasttiltak. Ulike tiltak gir ulike poeng.
Målet med plastutfordringen er å redusere plastforbruk og -forsøpling, og vise hvor viktig enkeltindividers tiltak i hverdagen er for å bidra til å løse plastproblemet. Prosjektet gjennomføres for andre gang i år, og er i regi av Framtiden i våre hender og Ducky, med finansiell støtte fra Handelens Miljøfond og Bymiljøetaten
Oslo. Lokalt finansieres prosjektet også av Trondheim kommune, med Trondheim Renholdsverk som samarbeidspartner.
Les også: Her kan du lese mer om plastutfordringen og se hvordan byene og skolene ligger an i konkurransen
Bruker metallsugerør og gjenbruksposer
Linda Raanes Samuelsen forteller at familien langt fra har vært noen verstinger når det gjelder plastforbruk.
– Vi gjenbruker brødposene, bruker bokser til oppbevaring av matrester, og kjøper helst klær i ull og bomull. Vi prøver å holde oss unna de klærne som har for mye plast i seg, pluss at vi kjøper klær sjeldent. Vi bruker også Guppy bag til plagg jeg vet har plast i seg. Vi bruker gjenbrukbare vannflasker på turer og har kjøpt sugerør i metall. Vi tar med egne gjenbruksposer på butikken når vi handler, både til frukt og til å bære varene hjem i, forteller hun. Likevel tror hun de fortsatt har litt å hente.
Les også: Slik sorterer du plast
Ønsker flere varer i løs vekt
– Vi kan bli flinkere til å ikke bruke plastfolie. Det tar ikke mye lengre tid å putte den samme tingen i en boks som man kan bruke flere ganger. Vi kan også ta med egen beholder på de butikkene vi vet vi kan handle emballasjefritt på. Mye handler om planlegging, mener hun.
Det de tror kan bli mest utfordrende er dagligvarehandling. Linda synes emballasjeplast er et stort problem. Hun skulle for eksempel ønske det ble tilbydd flere varer i løs vekt på vanlige dagligvarebutikker.
Ved å delta i årets plastutfordring håper familien å få økt fokus og bevissthet rundt eget plastforbruk.
– Vi håper at sønnen vår lærer tidlig at vi må resirkulere og kutte ut å bruke unødig plast. Han er bare 3 år, men vet godt at det er forskjell på søppel, plast og papp. Og han liker ikke at det ligger søppel på gata, så vi tar en #5forhvalen til tider, avslutter Linda.
Hvordan det gikk med Trondheim og familien Raanes Samuelsen i plastutfordringen får du snart vite mer om.