Slik unngår du lukt og larver i matavfallsbeholderen

Når det blir varmt, kommer gjerne fluene og legger egg der de kan. Om du vasker avfallsbeholderen din av og til, unngår du dette problemet.

Trøndelag er velsignet med varme dager. Det kan også føre til lukt og larver – spesielt i matavfallsbeholderen.

Vi er fullstendig klar over det – de små hvite fluelarvene er ikke hyggelig å få på besøk. Men de er ikke farlige, og det er helt normalt at slikt skjer. Det skjedde også før, da matavfallet lå i restavfallet.

Aviser og nettsteder rundt om i landet skriver om problematikken fra tid til annen. Og heldigvis finnes det råd for å få bukt med problemet.

Larver i matavfallet er ingen uvanlig problematikk og flere lokalaviser rundt om i landet har vært innom temaet. Først og fremst handler det om unngå at det blir veldig fuktig nede i matavfallsbeholderen. En avis i bunnen kan være smart, og gjerne en dæsj eddik eller salmiakk. Og husk at beholderen må vaskes i sommerhalvåret – og tørkes godt etterpå!

Her noen tips og triks for å unngå lukt, både inne og ute:

Avfallsbeholdere inne:

  • Bruk kjøkkenkurven du fikk i startpakken til å ha matavfallsposen i. Den er laget sånn at matavfallet får luft både over, under og på sidene. Det gjør at fuktigheten fordamper, og avfallet blir tørrere og lukter mindre. Du kan også la kjøkkenkurven stå uten lokk inne i benken.
  • Brukte servietter og tørkepapir kan kastes i matavfallet. Det hjelper også for å holde avfallet tørt. Legg gjerne litt nederst i matavfallsposen.
  • Vask kjøkkenkurven ved behov.
  • Tøm avfallet hvis det lukter, selv om posen ikke er full.
Vi anbefaler at du bruker den luftede matavfallsbøtta som følger med i startpakken du får når vi kommer med ny avfallsløsning.

Avfallsbeholderne ute:

  • Fluelarver tiltrekkes av fukt. Klarer du å holde matavfallet mindre fuktig er mye gjort. Legg gjerne en avis i avfallsbeholderen for å suge opp fuktighet.
  • Ikke overfyll matavfallsposen før du kaster den i avfallsdunken ute. Knyt posen godt igjen før den kastes. Da får ikke fluer så lett tilgang til matavfallet.
  • Pakk inn fiske- og rekeskall i avispapir før du kaster det i matavfallsposen. Er det lenge til neste tømming, kan du fryse ned posen.
  • Vask avfallsbeholderen med jevne mellomrom, spesielt i sommerhalvåret. Ja, det kan være en litt ekkel jobb. Men det er din plikt som huseier.
  • Bruk gjerne grønnsåpe eller salmiakk i vaskevannet. Spyl godt. Pass på at beholderen får tørke helt etterpå. Sett den gjerne opp-ned og la den renne av seg før du tar den i bruk. Etter at den har tørket kan du legge litt avispapir eller tørkepapir med vanlig 7 prosents husholdningseddik på nederst i beholderen. Det bidrar til å nøytralisere lukt.
  • Står beholderne i sola? Sett dem i skyggen hvis mulig, og med god avstand til din eller naboers uteplass eller vindu.

Selv om du følger alle disse rådene kan du likevel ende opp med å få larver i beholderen. Da bør du vaske avfallsbeholderen godt og legge papir dynket med salmiakk i bunnen.

 

Her har larvene fått gode oppvekstkår i matavfallet. En nødløsning frem til tømmedag kan være å legge oppi et tørkepapir med salmiakk. Det kan bidra til å nøytralisere lukt. Etter neste tømming må denne beholderen vaskes og tørkes.

Det er stengt for kommentarer.