Oppdatert 7. mars 2024:
Først og fremst bør du spise opp maten du kjøper inn. Det er best, både for miljøet og for lommeboka. Men noe matavfall har vi alle. Og nå skal det sorteres ut!
Samtidig skal det bli lettere for deg å levere glass- og metallemballasjen.
Har du grønne plastbeholdere hjemme, slik som på bildet under, får du ordningen først.
Se utrullingsplanen, område for område, her.
Dette skjer når det er din tur:
Du vil kanskje få nye tømmedager, og frekvensen på tømmingene blir endret. Etter at du får den nye ordningen blir det slik:
- Matavfall tømmes hver 2. uke.
- Papp/papir tømmes hver 4. uke.
- Restavfall tømmes hver 4. uke.
- Plastemballasje tømmes hver 6. uke
- Glass- og metallemballasje tømmes hver 12. uke.
Varsling om tømming kan du få i app-en «Tømmeplan Trondheim», som ligger klar til nedlastning i din app-butikk.
Ved oppstart får du utdelt en startpakke med informasjon og utstyr.
Du får blant annet grønne bioposer og en egen innendørs avfallsbøtte til matavfallet.
• Bioposene er nedbrytbare og luftehullene i bøtta gjør at fuktigheten i matavfallet fordamper og posen varer lenger. Kast gjerne tørkepapir eller servietter du har brukt sammen med matavfallet. Det bidrar til å absorbere fukt.
• Ønsker du å bruke din egen avfallsbøtte? Kjør på, men husk at du må ha en bøtte med luftehull.
• Mange kjøkkenprodusenter har matavfalls-bøtter med lufteehull i sitt sortiment. Du kan også borre hull i bøtta du allerede har. Ikke bruk tette bøtter med lokk.
Dersom du ikke trenger du ikke bøtta du har fått fra oss er det mulig å levere den tilbake til oss. Så gir vi den videre til noen som ønsker den.
Ny avfallsløsning utendørs
- Beholder for matavfall: Dersom du har grønne plastbeholdere hjemme får du en egen beholder til matavfallet ved boligen din. Den følger eiendommen. Dersom du selv komposterer matavfallet, må du gjerne fortsette med det! Det gir god jord og gjødsel til hagen.
- Beholder for glass- og metallemballasje: Du får også en egen beholder for glass- og metallemballasje. Den er også obligatorisk for alle husstander.
Emballasjen må være tom for produktrester og legges løst i beholderen. IKKE bruk poser.
Om du ikke har plass til beholderen i avfallsskuret ditt, sett den gjerne en annen plass og trekk den frem til tømmedag.
Plastsekker og krok til plastemballasje
Du får også plastsekker til rengjort plastemballasje. Beholderen for plastemballasje hentes inn Nå skal du sortere plastemballasje i sekk. Legg plastemballasjen løst, eller i åpne bæreposer, oppi plastsekken.
På tømmedag henger du ut plastsekken på den lilla kroken som er festet til en av beholderne. Du kan henge ut så mange plastsekker du vil.
Restavfall og papp- og papir
Restavfallsbeholderen og papp- og papirbeholderen er uendret. Renovasjonsgebyret bestemmes ut ifra størrelsen på restavfallsbeholderen din. Jo flinkere du er til å sortere, jo mindre restavfallsbeholder trenger du – og jo mindre blir gebyret!
Blir restavfallsbeholderen likevel for liten, kan du bestille en større beholder. Størrelsen på papp- og papir-beholderen uten at det øker renovasjonsgebyret. Du kan endre beholdere på trv.no/produkter-og-tjenester/beholdere/bestill-endre-beholdere/
Mangler du noe, har du spørsmål eller trenger du et ekstra sett med utstyr til leieboerne? Ta kontakt på kildesortering@trv.no eller telefon 917 54 000.