Endring i distribusjon av plastsekker fra høsten 2023

Har du fått den nye ordningen med sortering av plastemballasje i sekker?

Fra høsten 2023 endres distribusjonsmåten for plastsekkene:

 • Plastsekker til plastemballasje kjøres ut til din adresse én gang i året.
 • Har du fått ny avfallsløsning før uke 22 (28. mai) i år, vil du i løpet av høsten få utdelt en ny rull med plastsekker på døra. Vi kjører ut sekker til kunder på Ranheim og Lade i uke august (uke 33 og 34).
 • Fikk du ny avfallsløsning etter uke 22 i år, vil få nye plastsekker på døra i løpet våren 2024.
 • Har du behov for flere sekker før vi kommer med nye? Ta kontakt med oss på kildesortering@trv.no i god tid før du går tom, så leverer vi en ny rull sekker på døra.
 • Bioposer til matavfall kan du fortsatt hente gratis på din nærbutikk. Se oversikten: Her får du tak i bioposer til matavfall
Slik er standardoppsettet for den nye renovasjonsordningen for deg som har grønne plastbeholdere utenfor boligen.

Hvorfor gjøres endringen?

Alle som har fått den nye renovasjonsordningen, med matavfallsdunk utenfor døra og lilla krok til plastsekker med plastemballasjeavfall, har fått en startpakke med bioposer og plastsekker til å komme i gang.

Ekstra bioposer og plastsekker har vi lagt ut i dagligvarebutikker i områdene vi har vært i. Vi ser at plastsekkene forsvinner svært fort fra butikkene og at sekkene også brukes til annen avfallshåndtering (f.eks til byggavfall).

Mange har også containerløsning for plastemballasje der de bor, og skal dermed ikke bruke plastsekken.

For å sikre at de som faktisk trenger plastsekken får den, endrer vi nå distribusjonsmåten.

Hvor lenge varer en rull med plastsekker?

Én rull med plastsekker består av 15 sekker på 140 liter hver. Det skal normalt være tilstrekkelig for 1 – 1,5 år med sortering av plastemballasje.

Det er 15 plastsekker på hver rull.

 

«Hva? Dette er ikke nok for oss», hører vi noen si da.

Det er ingen fasit på hvor mange sekker man trenger i løpet av året. Noen trenger flere, noen trenger færre. Noen husholdninger er store, andre er små. Det er også ulikt hvor mye plastemballasje vi bruker.

Men for å være klinkende klare: Går du tom for sekker før vi kommer med nye, sier du fra til oss på kildesortering@trv.no. Husk å skrive inn adressen din.

For å ta noen beregningstall:

 • De som har hatt en 140 liter for plastemballasje har hatt en kapasitet på 910 liter i året (8 uker mellom hver henting (6,5 ganger i året))
 • De som har hatt en 240 liter for plastemballasje har hatt en kapasitet på 1560 liter i året (8 uker mellom hver henting (6,5 ganger i året.
 • Med 15 sekker til plastemballasje har du en kapasitet på 2100 liter i året (henting hver 6. uke (8, 7 hentinger i året).

Hadde du en 140 liters beholder for plastemballasje før, har du fått mer en doblet kapasiteten (fra 910 liter til 2100 liter i året). Hadde du en 240 liter har du fortsatt 540 liter mer kapasitet i året, enn da du hadde 240 liters beholderen.

Hadde du derimot hatt 370 liter før, kan én rull i året være for lite.

Det er vanskelig å skape en helt perfekt løsning. Men vi kan ikke ha en løsning hvor sekkene misbrukes til andre ting. Sekkene finansieres av renovasjonsgebyret vi som innbyggere betaler, og vi ser at sekkene er brukt til mye annet enn plastemballasje. Derfor gjøres denne endringen nå.

Og igjen: Har du behov for flere sekker? Ta kontakt med oss på kildesortering@trv.no i god tid før du går tom.

Husk!

 • Matavfallsposene er kun til matavfall, og plastsekkene er kun til plastemballasje.
 • Til restavfallet bruker du avfallsposer du får kjøpt i butikken, eller vanlige handleposer.
 • Til byggavfall, og andre ting som skal leveres på gjenvinningsstasjonen, bruker du blanke avfallssekker du får kjøpt i butikken.

 

Plastsekker med lilla merking for plastemballasje og grønne bioposer til matavfall. Sekkene og posene skal ikke brukes til andre avfallstyper.

LES OGSÅ: Plastsekk-kritikk i Adresseavisen

LES OGSÅ: Ny app – få varsel før tømmedag

LES OGSÅ: Derfor er det viktig med luftehull i matavfallsbøtta

HJELP TIL SORTERINGEN? Last ned vår store sorteringsguide (PDF)