Restavfall
Restavfall er det som blir igjen etter at du har sortert ut de avfallstypene som kan kildesorteres. Gjenstander som er for store til å kaste i restavfallet hjemme, kastes i restavfallet på en gjenvinningsstasjon. Under ser du en liste over hva du kan kaste i restavfall. NB: Matavfall har i mange år blitt kastet i restavfallet i Trondheim. Nå innføres kildesortering for matavfall. Dersom du ennå ikke har fått egen løsning for matavfall, må det fortsatt kastes i restavfallet eller komposteres hjemme.
Dette er restavfall
- Bleier og bind
- Bøker med stive permer
- CD-plater og videokassetter
- Frityrolje, matolje og stekefett i større mengder (helles i drikkekartong eller flaske før kasting)
- Gavepapir
- Glass som ikke er emballasje
- Gummi, lær og skinn
- Husdyrekskrementer, katte- og fuglesand (små mengder)
- Ildfaste former
- Kald aske (i knyttet pose)
- Krystall
- Kosmetikk
- Matavfall (dersom du ikke har fått ny kildesorteringsløsning ennå. Mer info under!)
- Mat- og bakepapir
- Pillebrett
- Plastleker, lego o.l.
- Plast som ikke er emballasje
- Porselen
- Sagflis, løs (i knyttet pose)
- Sprøytespisser (pakkes godt inn i avispapir, brusflasker e.l.)
- Speil
- Støvsugerposer
- Suppeposer
- Tilgriset papp og papir
- Tilgriset plastemballasje
- Tørkepapir
- Vindusglass, knust (pakkes godt inn)
NB: Kildesortering av matavfall innføres i Trondheim fra 2023. Alle som får den nye ordningen, får informasjon på forhånd. Les mer om den nye ordningen her.
Praktiske tips
For å unngå lukt bør du knytte restavfallsposen godt igjen. Spyl innsiden av beholderen av og til; grønnsåpevann kan også hjelpe. Sørg for at lokket på beholderen er lukket, slik at fugler eller skadedyr ikke kommer til.
Klem luft ut av søppelposen og trykk sammen innholdet i beholderen, men pass på at avfallet ikke sitter fast. Sørg for at beholderen er tilgjengelig for renovatøren på tømmedag.
NB: Kast ikke farlig avfall i restavfallsbeholderen! Restavfall går til forbrenningsanlegg for energigjenvinning. Felles for miljøfarlig avfall er at de ofte inneholder komponenter som kan være svært skadelige dersom de kommer ut i naturen. Et energianlegg kan ikke fjerne de farglige stoffene helt.